|
Kevin Debrujne

S.Cintavý: Čaká nás napínavá sezóna, ktorá prinesie aj prekvapenia

BRA

S prichádzajúcou jarou už tradične prichádza aj štart BLMF. Definitívne v režime jar-jeseň a tak 3.4 odštartuje nový ročník 2022. Viac o novej sezóne nám povedal vedúci ligy Stano Cintavý.

Nedá sa začať ničím iným ako novou web stránkou, na ktorej je aj tento rozhovor... 
Áno, cez "prázdniny" sme preklopili ligu do nového šatu na modernú stránku, kde verím, že už nikto nebude mať problém nájsť si výsledok, či rozpis svojho tímu. Využili sme tak možnosť, ktorú dáva zväz svojím členom a v rovnakom šate nájdete aj iné ligy po celom Slovensku. Osobitne by som veľmi rád poďakoval Jurajovi Šupákovi, ktorý nám ochotne pomáhal s preklopením aj školením ako pracovať s admin prostredím. 

Nová stránka je profesionálnejšia aj vzhľadom na súpisky, prestupy, striedavé štarty a podobne.
Je to tak, pričom treba povedať, že v úvode bude veľa roboty tak pre manažérov mužstiev ako aj pre nás. Bude totiž potrebné nahrať všetkých hráčov do systému. Avšak v ďalšej fáze to isto všetci ocenia, prehľadným výsledkovým servisom, tabuľkami a individuálnymi podstránkami tímov aj hráčov.  

Poďme k zloženiu líg, tímom. Si napokon spokojný? 
To je pre každé vedenie ligy najväčší stres, kto sa prihlási, kto skončí, kto váha a či príde niekto nový. Napokon sme skončili na čísle 36 a to elegantným rovnomerným rozdelením 12/12/12, čo samozrejme prinesie menej problémov s rozpismi, kalendárom a podobne. Mrzia ma straty (verím že dočasné) niektorých tímov ako je Vesmírne Goro, Pink Panthers či Partizán, ale taký je "fodbal", prišli nové tímy a verím, že zamiešajú kartami. 

Uvidí teda liga aj nováčikov? 
Rozdelil by som to na dve kategórie. V tej prvej spomeniem nové tímy v 1.BLMF a to je Inter BLMF, veľmi talentované mužstvo mladých chalanov z liahne bratislavského Interu, ktorí v minulom ročníku prehrali až vo finále 2.BLMF. Tým druhým je novinka na bratislavskom poli malého futbalu, potenciálny čierny kôň Pudingáči, ktorý hrávajú aj v Toplige a minulý rok sa úspešné predstavili v 2.BLMF.  Diváci a hráči sa môžu tešiť na brazílsku ekvilibristiku legionárov s krajiny kanárikov. :-) 
Druhá kategória sú tímy, ktoré uvidíme úplne prvý krát a to sú tímy LOFT 05, CaprioB a Šuflikanti. 

Vieme niečo o týchto mužstvách? 
Šuflikanti sú kvázi pokračovateľom mužstva FCRR, ale tento krát si to pod svoje krídla zobral Dávid Kasanický a v mužstve by sa mal objaviť aj ostrostrelec Jakub Hoffi Hoffman. CaprioB je tím z veľkými ambíciami a v nedeľnej časti 2.BLMF budú chcieť brať trofeje. O mužstve LOFT 05 netuším vôbec nič, prvý krát ich uvidím v nedeľu na zápase :). 

Vieš niečo prezradiť o hracom modely? 
Skúsili sme si sezóny s dlhou ligovou časťou aj sezónu zakončenú Playoff. Vyhodnotili sme plusy aj mínusy a vytvorili sme model, ktorý by sme chceli držať dlhšie. Mužstvá si najprv zmerajú sily v dlhodobej ligovej časti pričom za umiestnenie v nej dostanú trofeje, čiže  je to akoby polročné vysvedčenie. Potom nasleduje nadstavba TOP6 a LAST6, ktorá plynulo prejde do klasického PLAYOFF, ktoré sa  jednoducho k športu ako je malý futbal  hodí. PLAYOFF má opäť výhody aj nevýhody. Nevýhoda je, že jednoznačne neodzrkadľuje výkony počas celej sezóny a výhoda je, že aj slabšie mužstvo má rovnakú šancu získať titul, ak mu vyjde jeden/dva zápasy. Kombinácia vyššie uvedeného prinesie dostatočne napínavú sezónu počas celého ročníka. 

Liga začala vytvárať aj stabilizované názvy pre trofeje, bude to dlhodobá snaha?
Už v minulom sme prvý krát odovzdali trofej Patrika Šelméciho, kamaráta, ktorý nás pred rokmi nečakane opustil a jednoducho bola to legendárna postava malého futbalu spojená s klubom Blue Dragons. Do tohto roku bohužiaľ zapojíme aj trofej Jozefa Václava, jedného s "otcov" malého futbalu na Slovensku, ako aj celkovo našej ligy. Túto trofej získa víťaz základnej časti 1.BLMF, tak ako v NHL Prezidentskú trofej. (viac o trofajách sa dočítate v tomto článku). 

1.BLMF teda bude mať nováčikov, ale aj stálice, ako vidíš šance jednotlivých mužstiev? 
Myslím si, že odstup neohrozeného Papala a FC BPN bude rozhodne menší ako minulé roky. Osobne si myslím, že kluby ako Menežeris, Mystery ale aj Engerau Boys vážnejšie prehovoria do poradia v TOP6. Otázkou bude reštart N3M, ten môže skončiť útokom na titul, ale aj fiaskom, tak uvidíme ako to zvládne Kubo Holeš :). Zvyšok pelotónu bude číhať na svoju šancu najmä v playoff, v ktorom vám môže vyjsť jeden zápas a hráte o medajle, tak ako sa to pred dvoma rokmi podarilo bronzovému RK Academy. 

V druhej lige sa tí favoriti budú hľadať ťažšie? 
Nemyslím si, pretože v nedeľu je jasným favoritom Republeague, Turks a zrejme CaprioB. V pondelok to určite bude Engerau Boys, BLMN, ale prekvapiť môžu Šuflikanti, bečko N3M ale kľudne aj Blue Dragons. 

Dievčenské družstvá pokračujú? 
Áno veľmi sa z toho tešíme, pretože tento rok sa na Majstrovstvách Slovenska otvára nová ženská kategória a to je obrovská šanca pre naše družstvo Profesionálov ukázať sa aj na takomto podujatí. Dievčatá hrajú aj v tíme Veverice, takže budeme mať aj derby zápas :). 


Keď už sme pri tom, kde budú Majstrovstvá Slovenska a ktoré mužstva môžu štartovať? 
Odohrajú sa 2-3.júla v Banskej Bystrici v novom areály, verím že sa bude jednať o parádne podujatie. Vzhľadom na to, že predošlá sezóna skončila až po MSR, tak prvé dva tímy Papala a BPN miestenky získali pre tento rok. Zväz štandardne členom dáva štyri miestenky, tak ak sa nič nezmení, ďalšie dve miestenky pôjdu podľa umiestnenia v základnej časti 1.BLMF. Samozrejme ak sa tam objaví BPN a Papala, prípadne Papala využije miestenku z Topligy, tak pozvánku dostanú mužstvá podľa poradia v tabuľke. 

Tento rok sa na Slovensku uskutočnia aj ME v malom futbale v Košiciach. Má to nejaký vplyv na ligu? 
Jedná sa zrejme o najväčšie športové podujatie medzinárodného významu v tomto roku na Slovensku. Konať sa bude 4-11.júna v Steel Arene v Košiciach. Ligy ako takej sa podujatie priamo nedotkne, verím že sa do reprezentačného výberu dostane aspoň jeden dvaja hráči, ale to nie je v našich rukách :). Nepriamo sa to však dotkne všetkých líg na Slovensku, pretože to logicky prinesie rast záujmu o tento šport. Zápasy budú v televízií, bude o tom počuť, vidieť, čiže malý futbal bude "hitom" tohto leta :). 

Ty si už v malom futbale vyše 15 rokov, aký je vlastne záujem o tento šport povedzme v Bratislave ale aj iných mestách? 
To závisí od rôznych faktorov, ako je poloha ihriska, sociálne siete, aktivita organizátorov a podobne. Vnímam veľmi zaujímavé súťaže napríklad v Trnave, či Piešťanoch, ale ako rozhodca som mal možnosť rozhodovať aj finále v Nitre a to bol jeden z najnáročnejších zápasov v mojej kariére :). Zázemie má tento šport aj vo Zvolene, Bystrici, ale aj Košiciach či Prešove. V menších mestách je to potom už v plnej miere o tom, či sa tam nájde nejaký zanietenec a dá to dokopy.

BLMF má vyše 30 rokov a prešla si érou, keď na ihrisku Molecová štartovalo vyše 50 mužstiev, ale aj érov, keď na starej tráve na Garde hralo posledných 19 mužstiev. :) V Bratislave dnes existujú dve ligy,  s Topligou hráme spoločne aj na Garde  a som rád, že po predošlých hektických rokoch ešte za čias Uniligy máme dnes veľmi korektné vzťahy, vymieňame si skúsenosti, máme viacerých spoločných rozhodcov. Mnoho hráčov hrá obe ligy, v jednej hrá o titul v druhej hrá za nejaký fun tím, iné tímy hrajú v oboch ligách, čiže bojujú o titul na dvoch frontoch. Príkladom je Papala, ktoré síce vypadlo šokujúco v štvrťfinále Topligy, ale napravilo si chuť u nás získom titulu. :).  Všetkým ktorý sa dnes vo voľnom čase venujú malému futbalu a to funkcionárom, manažérom tímov, ale aj hráčom patrí veľká česť a klobúk dole. 

Na záver ešte otázka k tebe, videli sme ťa rozhodovať národne súťaže, čiže si sa dal na rozhodcovskú dráhu? 
Rozhodujem už vyše 15 rokov výlučné malý futbal, takže nie som "pokazený" futsalom ani veľkým futbalom :). Som veľmi rád, že aj po tejto stránke zväz vypracoval postupy, kde sú rozhodcovia licencovaní na národnej úrovni a podľa toho môžu rozhodovať podujatia. Čo sa týka mňa, áno je to teraz aktivita, ktorej sa určite chcem intenzívne venovať, mám za sebou už troje Majstrovstvá Slovenska, viacero zápasov Národnej ligy vrátane finále v Košiciach. Práve z tohto dôvodu som trénerské žezlo v FC BPN odovzdal Georgovi Allakajovi. :)



submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. BLMF
# Tím Z Skóre Body
1. BPN FC BPN 1 14:3 3
2. FCR FC Riňoši 1 5:2 3
3. MEN Menežeris 1 7:5 3
4. ENG Engerau Boys 1 5:4 3
5. PAP Papalalulu 1 3:2 3
6. ACN AC N3M 1 2:3 0
7. AFC AFC Oravan 1 4:5 0
8. BAR Baroňáci 1 5:7 0
9. SHA The Shadows 1 2:5 0
10. ALL All Star 1 3:14 0

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. BLMF
1. AFC Matej Chorvát 4 Gólov
2. BPN Šimon Štefanec 4 Gólov
3. MEN Tomáš Pálka 3 Gólov
4. FCR Jakub Paštinský 2 Gólov
5. BPN Patrik Juhos 2 Gólov
6. ENG Roman Rusnák 2 Gólov
7. BPN Silvester Jáger 2 Gólov